Partner in the Spotlight - Researchable: Digital Twins voor Duurzaam Staal | GGS Newsletter
Het ‘Groeien met Groen Staal’ (GGS) programma is een achtjarig initiatief dat oplossingen ontwikkelt om de staalindustrie duurzamer te maken. Het uiteindelijke doel is om de CO₂-uitstoot tot nul te reduceren en de levenscyclus van staal volledig circulair te maken. 32 partners uit de gehele waardeketen werken samen aan technologische innovaties op het gebied van productie, verwerking, gebruik en recycling van staal, ingebed in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen.
Elke maand zetten we een van onze consortiumpartners in de Spotlight en belichten we hun expertise en specifieke rol binnen het consortium. Deze maand richten we ons op Researchable, gevestigd in Groningen en een van de partners in Thema IV: Gebruik.
Onze expertise
Researchable is een data-innovatiebureau met ruime ervaring in het bouwen van softwareapplicaties die complexe vraagstukken aanpakken en nieuwe inzichten en accurate voorspellingen bieden voor besluitvorming. Door middel van data-engineering maken we data toegankelijker en waardevoller. Dankzij onze sterke academische en wetenschappelijke achtergrond blinken we uit in patroonherkenning, tijdreeksanalyse, digitale tweelingen, en meer. We werken veilig (ISO27001), gebruiksvriendelijk en altijd vanuit een wetenschappelijke basis.
Focus binnen het GGS-programma
Eduard van Pagée: “Wij zijn voornamelijk betrokken bij Demonstrator DEM IV.1 (Roestvrij staal voor consumentenproducten) en verwachten ook bij te dragen aan DEM IV.3 (Duurzaam hoogwaardig staal voor kogellagers), evenals aan het Kennisontwikkelingsproject IV.3. Onze focus ligt op data science, data engineering en software engineering binnen het project. Het doel van ons werk is het genereren van nieuwe kennis. Daarnaast voeren we als bedrijf actief wetenschappelijk onderzoek uit binnen diverse projecten en ontwikkelen we simulaties om onderzoekshypothesen te valideren. Uiteindelijk willen we de ontwikkeling van toekomstige digitale tweelingen en industriële toepassingen versnellen.”

Wat zijn de uitdagingen?
Eduard van Pagée benadrukt dat een van de grootste uitdagingen binnen dit project het creëren van een digitale tweeling is die niet alleen huidige materiaalprocessen nauwkeurig simuleert, maar ook toekomstige ontwikkelingen voorspelt. Dit vereist een combinatie van diepgaande domeinkennis over de staalindustrie en geavanceerde data science-technieken. Daarnaast is het essentieel dat deze digitale tweelingen naadloos integreren met bestaande industriële processen om succesvol te worden toegepast.
“Een andere uitdaging is het omgaan met grootschalige industriële data, aangezien staalproductie veel variabelen en complexe interacties omvat. Onze expertise in data-engineering en AI-gedreven analyses stelt ons in staat deze data efficiënt te verwerken en interpreteren, waardoor we bruikbare inzichten kunnen bieden aan onze industriële partners.”
Expertise vereist binnen het consortium
Voor een succesvolle implementatie van digitale tweelingen is samenwerking met diverse partners essentieel:
“We hebben expertise nodig op het gebied van materiaalkunde, procesengineering en industriële productontwikkeling. Daarnaast zijn partnerships met experts in simulatietechnieken en AI-modellen cruciaal om realistische en betrouwbare digitale modellen te bouwen.”
Ook input van industriële stakeholders is nodig om ervoor te zorgen dat digitale tweelingen nauwkeurig aansluiten bij reële productieprocessen. Dit helpt ons modellen af te stemmen op specifieke uitdagingen en doelstellingen binnen de industrie.
Wat hopen jullie te realiseren met behulp van het programma?
Eduard: “Met hulp van het GGS-programma willen we een solide basis leggen voor de toepassing van digitale tweelingen in de staalindustrie. Door samen te werken met industriële partners streven we ernaar materiaalgedrag beter te begrijpen, productieprocessen te optimaliseren, en uiteindelijk bij te dragen aan een duurzamere staalindustrie.”
“Dit project biedt ons tevens de mogelijkheid om onze positie als data- en technologiepartner binnen de industrie te versterken en onze wetenschappelijke impact verder uit te breiden.”
Door gebruik te maken van digitale tweelingtechnologie streven we naar:
- •Verbetering van procesefficiëntie via AI-gedreven optimalisaties.
- •Vermindering van energieverbruik door procesaanpassingen eerst virtueel te testen voordat ze in de praktijk worden geïmplementeerd.
- •Minimalisatie van afval door voorspellende inzichten over materiaalprestaties te bieden.
- •Versnelling van de adoptie van groene staalproductie door de haalbaarheid van digitale-first benaderingen aan te tonen.
Voor meer informatie: www.groeienmetgroenstaal.nl www.m2i.nl
Consortium: Een consortium van 31 partijen, onder leiding van het Materials innovations institute (M2i), ontwikkelde dit achtjarige programma wat met deze goedkeuring van start gaat.
