Sport Data Valley
Overzicht

Sport Data Valley

Wat Researchable heeft gedaan

Samen met het team van Sport Data Valley hebben we het nationale data analyse platform voor sport, bewegen en gezondheid mogen ontwikkelen. Met groot succes hebben we de afgelopen jaren toegewerkt naar één groot schaalbaar dataplatform, waarin topsporters, coaches, onderzoekers, bedrijven en gemeenten veilig data kunnen verzamelen, beheren, delen en inzichtelijk maken.

Versnippering van sportonderzoek

Nederland is koploper als het gaat om onderzoek naar sport en bewegen. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan, gebeurt dit vaak decentraal op zogenaamde kennis eilanden. Tegelijkertijd nemen de mogelijkheden van data onderzoek toe doordat telefoons, smartwatches en vele andere ‘connected devices’ steeds meer data genereren. Zo wordt er in de topsport al veel langer onderzoek gedaan op basis van data, maar deze inzichten zijn nog niet voor iedereen bereikbaar.

Het digitale platform Sport Data Valley wil de verbindende factor zijn tussen de kennis eilanden en zo Nederland naar een nog hoger niveau brengen op het gebied van sport en bewegen. Door data in te zetten willen ze Nederlanders slimmer, effectiever en duurzamer laten bewegen.

sport-data-valley-infographic-web

Het dataplatform

De grootste uitdaging was om een centraal platform te ontwerpen waarin alle onderzoeksactiviteiten van sport en bewegen worden verbonden. Tegelijkertijd moesten we samen goed nadenken hoe we alle data analyses van het onderzoeksveld konden standaardiseren binnen het digitale platform.

Het resultaat is dat Researchable samen met het team van Sport Data Valley één groot schaalbaar dataplatform heeft ontwikkeld, waarin topsporters, coaches, onderzoekers, bedrijven en gemeenten veilig data kunnen verzamelen, beheren, delen en inzichtelijk maken. Omdat vooral de combinatie van verschillende databronnen zorgt voor nieuwe inzichten zijn er diverse koppelingen gemaakt met bestaande sensoren, fitness-apps, smartwatches en atleet management systemen.

Het platform samengevat

  • Gebruikers krijgen inzicht in sport- en beweeggedrag, slaap en prestaties via geavanceerde data analyses en gepersonaliseerde dashboards. Het platform kan ook voorspellingen maken en alerts geven bij overtraining.
  • Wetenschappers en coaches kunnen data op één plek verzamelen, beheren, analyseren en veilig delen omdat het platform AVG-proof is ontwikkeld. Het is zelfs mogelijk om je eigen analyse te maken op het platform via Jupyter notebooks (in R, Python en Octave).
  • Het is mogelijk gemaakt om automatisch data uit vragenlijsten, sensoren en andere databronnen te combineren. Hiervoor zijn evidence-based vragenlijsten ingebouwd (o.a. RPE, OSTRC en SQUASH).
sdv-platform
coaching-dashboard
questionnaire-dashboard
running-dashboard
scheduled-training-sessions

Grote hoeveelheid data

Onze telefoons en smartwatches verzamelen grote hoeveelheden data door het gebruik van fitness-apps en atleet management systemen. Researchable heeft binnen het platform diverse API koppelingen gemaakt met sensoren, smartwatches en fitness-apps zoals Fitbit, Strava, Garmin en Polar. We hebben het platform op een ‘privacy by design’ manier ontwikkeld om de privacy en veiligheid van de data opslag te waarborgen.

API-koppelingen en betere prestaties

  • Het platform maakt het eenvoudiger en efficiënter om wetenschappelijk onderzoek te doen op basis van beweegdata. Zo hebben we API-koppelingen gemaakt met o.a. Fitbit, Strava, Garmin en Polar.
  • Atleten kunnen inzichten in trainingen, activiteiten, slaap en voeding gebruiken voor betere prestaties. Met het platform maken we wetenschappelijk onderzoek en analyses toegankelijker voor een groot publiek.
Ik zou Researchable zeker aanbevelen vanwege hun wetenschappelijke achtergrond. De proactieve houding en kennis van zaken heeft mede geleid tot het succes van ons dataplatform.
Auke Damstra
Auke DamstraManaging Director bij Sport Data Valley

De volgende stap

Als technologiepartner hebben we eerst een Proof-of-Concept ontwikkeld om de technische haalbaarheid aan te tonen. Nadat we samen het potentieel zagen, zijn we aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een Minimum Viable Product. Hierdoor konden we direct feedback van eindgebruikers verzamelen, wat weer gebruikt kan worden in de doorontwikkeling van het platform.

Inmiddels is het platform met succes live gegaan, maar zijn we samen met het team van Sport Data Valley continue bezig met de doorontwikkeling. Sport Data Valley heeft namelijk de ambitie om het meest complete data analyse platform voor sport, bewegen en gezondheid van Nederland te worden.

Innoveren met data

Als atleet kun je nu nog beter presteren door inzichten te krijgen in je trainingen, activiteiten, slaap en voeding. Door kennis van sport en bewegen te centraliseren en het data potentieel van telefoons, smartwatches en sensoren te benutten kunnen nu ook wetenschappers op een gestandaardiseerde manier onderzoek doen op basis van beweegdata.

Researchable heeft de technische realisatie van het platform mogen uitvoeren en heeft zo onderzoekers en sporters geholpen om te innoveren met data. Met het platform maken we wetenschappelijk onderzoek en data analyses toegankelijker voor een groot publiek.

logo-1
logo-2
logo-4
logo-5
logo-3
logo-6

Sport Data Valley is een initiatief van Sportinnovator en is opgezet door het Sport Data Center, Universiteit Leiden, TU Delft, AISS en de Universiteit Twente.

eduard-avatar-bg-gray

Laten we het hebben over jouw volgende data-innovatie

Vrijblijvend introductiegesprekVoorstel voor een meeting binnen 12 uur